Σάββατο, 19 Δεκέμβριος 2015 12:41

Συνέντευξη τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας: Στην εντατική η υγεία στο νομό Καρδίτσας

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας στο νομό Καρδίτσας περιέγραψε το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου του νομού σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Ο πρόεδρος κ. Σωτήρης Κουλοκτσής τόνισε ότι ο ιατρικός Σύλλογος είναι θεσμικός φορέας, σύμβουλος του κράτους σε θέματα υγείας και είναι υποχρέωσή του να καταγράφει και να γνωστοποιεί αγκυλώσεις και προβλήματα.
Στο πάνελ πλην του προέδρου ήταν ο αντιπρόεδρος κ. Αριστοτέλης Σπάνιας Γενικός Ιατρός στο Κ.Υ. Σοφάδων, ο γραμματέας κ Θωμάς Σίμος επίσης Γενικός Ιατρός στο Κ.Υ. Σοφάδων και το μέλος του Δ.Σ. Στάθης Μπαθρέλος Ιατρός Παθολόγος στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.
Οι προαναφερόμενοι μίλησαν με τα μελανότερα χρώματα για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και τα Κ.Υ. του νομού, στα περιφερειακά ιατρεία και στα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ-ΠΕΔΥ.
Αναφέρθηκαν σε τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, για μεσοβέζικες λύσεις για την κάλυψη αναγκών, για κλινικές που κινδυνεύουν να κλείσουν, για αναλώσιμα που δεν υπάρχουν, για κινδύνους τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς που μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν ανοιχτή κλινική. Αναφέρθηκαν σε αποσπάσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας που είναι ήδη υποστελεχωμένα και για μια πολιτεία που αδυνατεί ή δεν θέλει να δώσει λύσεις.
Κινητοποίηση για το νοσοκομείο
Μπροστά σε όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Κουλοκτσής, ο ιατρικός Σύλλογος παίρνει πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με όλους τους φορείς της πόλης και του νομού, να οργανώσει, μετά τις γιορτές, κινητοποίηση. Στόχος κατά τη διάρκειά της να «νεκρώσει» η Καρδίτσα και με τον κόσμο στους δρόμους να αναδειχθεί το πρόβλημα και να ζητηθεί να δοθούν λύσεις, ώστε οι Καρδιτσιώτες να έχουν την περίθαλψη και την ιατρική φροντίδα που δικαιούνται.
Τεράστιες οι ελλείψεις σε γιατρούς
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου για να λειτουργήσει σωστά το νοσοκομείο χρειάζονται 103 μόνιμοι γιατροί και σήμερα υπάρχουν μόλις 58 και οι ανάγκες καλύπτονται με ελέχιστους επικουρικούς. Και επίκεινται, συνέχισε, συνταξιοδοτήσεις και αν δεν αρχίσουν άμεσα διαδικασίες μονιμοποίησης γιατρών σε λίγα χρόνια το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο κέντρο υγείας.
Προσθετικά ο κ. Σπάνιας σημείωσε ότι από το 2009 έχουν φύγει από το νοσοκομείο 25 ιατροί και δεν αναπληρώθηκε κανένας απ’ αυτούς. Και πως σε μια επόμενη συνταξιοδότηση θα κλείσουν κλινικές.
Τόνισε ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι σήμερα με τα ασθενοφόρα να πάνε από πόλη σε πόλη να βρουν κλινική αλλά, υπογράμμισε αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Και η λογική του κράτους, είπε, είναι να μετακινεί γιατρούς και να βαφτίζει τον Γενικό Ιατρό Νευρολόγο ή Επειγοντολόγο ή Νεφρολόγο ή Παιδίατρο. Αυτά κατέληξε είναι παράνομα καθώς υπάρχουν γιατροί της πρωτοβάθμιας που εκπαιδεύονται γι αυτό και γιατροί ειδικοτήτων.
Οριακή η κατάσταση στις κλινικές
Για την κατάσταση που δημιουργείται στη λειτουργία των κλινικών από την έλλειψη ιατρών περιέγραψαν τόσο ο κ. Κουλοκτσής όσο και οι κύριοι Σπάνιας Και Μπαθρέλος.
Όπως είπαν η παιδιατρική έκλεισε σήμερα και θα ξανανοίξει στις 31 Δεκεμβρίου. Η μαιευτική έχει μία μόνιμη γιατρό και μία επικουρική, στην οφθαλμολογική υπάρχει μία γιατρός και η αναμονή για τα χειρουργεία είναι πολύ μεγάλη, στην ουρολογική σε λίγους μήνες βγαίνει στη σύνταξη ο μόνιμος γιατρός ενώ το Σεπτέμβριο λήγει η σύμβαση του επικουρικού.
Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί σταθερά 49 νεφροπαθείς συμπολίτες υπάρχει και εκεί μια επικουρική ιατρός που σύντομα λήγει η σύμβασή της με πιθανότητα ανανέωσης αλλά η λύση δεν παύει να είναι η μονιμοποίηση. Στο σημείο αυτό ο κ. Κουλοκτσής σημείωσε πως αν κλείσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου εκ νόμου δεν μπορεί να λειτουργήσει και η ιδιωτική που υπάρχει στην περιοχή.
Ακόμα από τις αρχές του χρόνου αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα με τα εργαστήρια ενώ το νοσοκομείο δεν έχει νευρολόγο & ψυχίατρο .
Μια ειδική αναφορά στον αξονικό τομογράφο έγινε από τον κ. Μπαθρέλο που τόνισε ότι επί δύο χρόνια δεν υπήρχε και διασωληνωμένοι άνθρωποι πήγαιναν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με ότι αυτό συνεπάγεται σε κίνδυνο, ενώ η κλινική έμενε χωρίς εφημερεύοντα γιατρό γιατί συνόδευε τον ασθενή. Και τώρα, πρόσθεσε, έχουμε ένα αξονικό από δωρεά και έχουμε έλλειψη προσωπικού για να τον λειτουργήσει όλο το 24ωρο όπως επιβάλλεται και θέλουμε.
Προβλήματα σε Κ.Υ. και περιφερειακά ιατρεία
Μια πιο αναλυτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία έγινε από τον κ. Σίμο, αφού νωρίτερα ο κ. Κουλοκτσής είχε επισημάνει τις μετακινήσεις γενικών γιατρών από Κ.Υ. του νομού (τα οποία τους είχαν ανάγκη) στην Αλόννησο για την κάλυψη εκεί αναγκών.
Ο κ. Σίμος μίλησε για προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τροφοδοσία και την πληρωμή των εφημεριών από την στιγμή που τα Κ.Υ. πέρασαν στη δικαιοδοσία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μίλησε για ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και προβλήματα στη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού.
Αναφέρθηκε σε προβλήματα φύλαξης στα Κ.Υ. και ειδικά σε αυτό των Σοφάδων αφού δεν υπάρχει η απογευματινή βάρδια. Είπε ακόμα για καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εφημεριών γιατρών των Κ.Υ. και για αυθαίρετες περικοπές της τάξης του 20 με 25% στο ποσό που δικαιούνται γι αυτές.
Στη συνέχεια μίλησε για τα συμπεράσματα που έβγαλε κλιμάκιο του Συλλόγου που επισκέφθηκε περιφερειακά ιατρεία. Περιέγραψε μια κατάσταση που την χαρακτηρίζουν βασικές ελλείψεις ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, στο ιατρείο Ματαράγκας που εξυπηρετεί πολύ κόσμο δεν υπάρχει κτίριο και η συνταγογράφηση γίνεται στο ΚΕΠ, ενώ ο γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου έχει αποσπαστεί στο νοσοκομείο.
Ελλειμματικό και το ΠΕΔΥ
Αναφερόμενος στο ΠΕΔΥ(πρώην ΙΚΑ), ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι από τους 33 γιατρούς που υπήρχαν έχουν μείνει 8 και πως το 90% των ασφαλισμένων εξυπηρετείται στον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα γιατί η υπολειτουργία των δημόσιων δομών δεν επιτρέπει να γίνει αλλού. Για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα υπάρχει, συνέχισε, ένας κλειστός προϋπολογισμός που όχι απλά δεν επαρκεί αλλά υποχρεώνονται οι γιατροί να επιστρέψουν χρήματα που έχουν ξοδέψει για αναλώσιμα.
Πρωτοβουλίες του Ιατρικού Συλλόγου
Πέραν των προαναφερομένων ο κ. Κουλοκτσής προχώρησε και σε μια καταγραφή δράσεων και πρωτοβουλιών του ιατρικού Συλλόγου για τη χρονιά που πέρασε.
Συγκεκριμένα μίλησε για το κοινωνικό ιατρείο που εξυπηρετεί πολλούς συμπολίτες προσθέτοντας ότι μέσω αυτού ο πολίτης μπορεί να επισκεφθεί κι άλλα ιατρεία για ειδικότητες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν στο κοινωνικό ιατρείο.
Στη συνέχεια μίλησε για την δωρεά του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο κλειστό και την εκπαίδευση πάνω σ’ αυτό σε άτομα και φορείς που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να σωθεί μια ζωή.
Ακολούθως μίλησε για συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και την διεξαγωγή σεμιναρίων σε δημοτικά σχολεία για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση που θα αφορούν την 6η τάξη. Επίσης θα γίνει ένα βιωματικό σεμινάριο στο αθλητικό πάρκο, για ένα αριθμό προπονητών ώστε να γνωρίζουν όλοι την χρήση του απινιδωτή.
Τέλος μίλησε για τις επισκέψεις ομάδων γιατρών σε απομονωμένες περιοχές της Αργιθέας και την εξέταση ανθρώπων μεγάλης ηλικίας.